Prvi koraci: Provedba procjene rizika 

pexels-photo-28920338-28920338.jpg

Jedan od ključnih ranih koraka u implementaciji ISO 27001 je provedba procjene rizikaProcjena rizika pomaže da identificirate prijetnje i ranjivosti koje mogu uticati na vaše informacione resurse, kao i da procijenite vjerovatnoću i potencijalni uticaj tih rizika. Razumijevanje ovih faktora omogućava vam da usmjerite svoje sigurnosne napore tamo gdje su najpotrebniji.

Proces procjene rizika obuhvata nekoliko važnih koraka:

  • Identifikacija prijetnji i ranjivosti: Šta bi sve moglo ugroziti vašu informacijsku imovinu. Razmišljajte u kontekstu internih rizika (npr. grešaka zaposlenih) i vanjskih prijetnji (npr. cyber napadi).
  • Procjena uticaja: Ako bi se prijetnja realizable, kako bi to uticalo na vaše poslovanje? Uzmite u obzir potencijalne financijske gubitke, reputacijsku štetu i moguće pravne posljedice.
  • Procjena vjerovatnoće: Koliko je vjerovatno da će se prijetnja realizovati, uzimajući u obzir sve postojeće kontrole tj. mjere zaštite? Ova procjena vam pomaže da razumijete koliko su trenutne mjere zaista efikasne.
  • Prioritizacija rizika: Svi rizici nisu jednaki. Treba ih rangirati prema njihovoj važnosti, što vam omogućava da se fokusirate na one rizike koji predstavljaju najveću prijetnju vašem poslovanju.

Procjena rizika je temelj vašeg Sistema za upravljanje sigurnošću informacija (ISMS). Pravilno provedena, omogućava odabir i primjenu sigurnosnih kontrola koje će zaštititi vaše ključne informacione resurse i osigurati efikasno korištenje resursa. Također, ona predstavlja ključni dio usklađenosti s ISO 27001 i demonstrira strukturiran pristup upravljanju rizicima.

Šta slijedi? U sljedećem članku govorit ćemo o tome kako koristiti rezultate procjene rizika za odabir odgovarajućih sigurnosnih kontrola koje će zaštititi vaše poslovanje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top