ISO/IEC 27701:2019

PIMS- Privacy Information Management System

Close-Up Shot of a Person Holding Files

Primjenom ISO/IEC 27701, organizacije mogu nadograditi svoj Sistem za upravljanje sigurnošću informacija (ISMS) kako bi obuhvatio i Sistem za upravljanje privatnošću informacija (PIMS). Ovo proširenje standarda ISO/IEC 27001 pomaže organizacijama u kreiranju i održavanju procesa koji štite lične podatke, osiguravajući usklađenost sa regulativama o zaštiti podataka, kao što je GDPR ili nacionalne regulative u oblasti upravljanja privatnošću informacija.

Sistem za upravljanje privatnošću informacija (PIMS) ključni je alat za upravljanje životnim ciklusom ličnih informacija, uz osiguravanje njihove povjerljivosti, integriteta i dostupnosti. Implementacijom ISO/IEC 27701 zahtijeva, organizacije stvaraju povjerenje sa svim zainteresovanim stranama, uključujući kupce, partnere i regulatorna tijela, kroz jasan i transparentan pristup zaštiti privatnosti i podataka.

ISO/IEC 27701 podržava organizacije svih tipova, veličina i sektora u implementaciji efikasnih kontrola privatnosti koje su usklađene sa poslovnim ciljevima i zakonskim zahtjevima. Ovaj standard daje:

  • Jasne smjernice za upravljanje ličnim podacima (PII).
  • Povećane sigurnosne kontrole za zaštitu ličnih podataka.
  • Mehanizme koji olakšavaju usklađivanje s međunarodnim regulativama o zaštiti podataka, poput GDPR-a i nacionalnih propisa.

Zašto implementirati ISO/IEC 27701?

Povjerenje kupaca i usklađenost sa regulativom: Organizacije mogu demonstrirati kupcima i regulatornim tijelima načine na koje štitite lične podatke u skladu s priznatim standardima te time povećavati povjerenje kupaca i olakšavati usklađivanje s regulatornim zahtjevima.

Integracija s ISO/IEC 27001: PIMS je osmišljen da se uklopi sa postojećim sistemom upravljanja sigurnošću informacija (ISMS), nadopunjujući aktivnosti vezane za sigurnost informacija kako bi uključio i upravljanje privatnošću.

Smanjen rizik od curenja podataka: Proaktivne kontrole privatnosti smanjuju rizike povezane sa prikupljanjem, obradom, skladištenjem i uništavanjem ličnih podataka.

Optimizirani procesi za upravljanje incidentima vezanim za privatnost: Implementacija sistematskih procedura za rješavanje incidenata privatnosti pomaže u smanjenju potencijalne štete i osigurava brz oporavak.

Konkurentska prednost: Certifikacija prema ISO/IEC 27701 pokazuje zainteresovanim stranama da Vaša organizacija ozbiljno shvata zaštitu privatnosti podataka, čineći Vas poželjnim partnerom u svijetu koji je sve više orijentisan ka zaštiti privatnosti.

Koja je uloga Consalte?

Consalta donosi bogato iskustvo u unapređivanju Sistema za upravljanje sigurnošću informacija (ISMS), proširujući ga upravljanjem privatnošću informacija (PIMS) prema standardu ISO/IEC 27701. Kao pioniri u ovoj oblasti, implementirali smo i uspješno certificirali jedan od prvih PIMS sistema u regiji (Međunarodni aerodrom Sarajevo). Naš praktični konsultantski pristup pomaže organizacijama u različitim sektorima da integrišu snažne mehanizme za zaštitu privatnosti u svoje postojeće sisteme.

Naš pristup se temelji sna konceptu timskog rada s klijentima gdje blisko sarađujemo s Vašim timom - od početne faze planiranja, preko certifikacije, pa sve do kontinuiranog održavanja. Fokusirajući se na prioritizaciju privatnosti u svakom koraku, osiguravamo da zaštita podataka postane sastavni dio Vašeg poslovanja, a ne samo formalna stavka za usklađenost. Naše praktične smjernice pomažu Vašem timu da ne samo razumije zahtjeve privatnosti već i da te prakse integriše u svakodnevne poslovne aktivnosti.

Ne znate odakle da počnete ili imate konkretan problem?

Početna konsultacija je potpuno besplatna! Naš cilj je zaista pomoći klijentima da ostvare svoje ciljeve. Razgovaraćete direktno s jednim od naših konsultanata – bez napadnih prodajnih taktika i bez bilo kakvih obaveza.
Iskoristite priliku – uvjerite se sami!

Scroll to Top