Prvi koraci: Postavljanje ciljeva vašeg ISMS-a

Jedan od prvih koraka u implementaciji ISO 27001 standarda je postavljanje jasnih ciljeva za vaš Sistem upravljanja informacijskom sigurnošću (ISMS). Ovi ciljevi služe daju pravac za sve sigurnosne aktivnosti i usklađuju ih sa širim poslovnim ciljevima vaše organizacije.

Zašto su ciljevi bitni? Oni predstavljaju mjerljive pokazatelje unapređenja sigurnosti. Na primjer, mogu uključivati smanjenje rizika od curenja podataka, postizanje usklađenosti s regulativama ili poboljšanje vremena reakcije na incidente. Jasni ciljevi pomažu da ISMS bude više od papirologije – da zaista doprinese vašem poslovnom uspjehu.

Evo nekoliko ključnih savjeta za postavljanje ciljeva ISMS-a:

  • Neka budu mjerljivi: Postavite konkretne, kvantitativne ciljeve (npr. "Smanjiti broj sigurnosnih incidenata za 30% u narednih godinu dana").
  • Uskladite ih s poslovnim ciljevima: Sigurnosni ciljevi treba da podržavaju vaše šire poslovne ciljeve, poput zaštite podataka klijenata ili usklađenosti s pravnim zahtjevima.
  • Redovno ih pregledajte i prilagođavajte: Ciljeve treba povremeno pregledati i prilagoditi kako bi odgovarali promjenama u poslovanju ili sigurnosnim prijetnjama.

Kada su vaši ciljevi postavljeni, oni će vam pomoći da bolje usmjerite razvoj i primjenu sigurnosnih kontrola, što će vaš ISMS činiti fokusiranim i efikasnim.

Šta dalje? U narednim koracima ćemo govoriti o tome kako izgraditi ISMS koji će zadovoljiti ove ciljeve, a istovremeno biti dovoljno fleksibilan za budući razvoj.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top