ISO/IEC 27001:2022

ISMS - Sistem upravljanja sigurnošću informacija

ISO 27001 ISMS

U današnjem poslovnom okruženju, posjedovanje pravih i pravovremenih informacija često predstavlja ključnu komparativnu prednost. Međutim, organizacije moraju osigurati pravilnu upotrebu ključnih informacija u smislu osiguravanja njihove adekvatne dostupnosti, nekompromitovanog integriteta, i očuvane povjerljivosti

Sigurnost informacija kao koncept nije vezana samo za IT sisteme (što je česta zabluda). Sigurnost informacija obuhvata dosta šire područje poput fizičke i logičke zaštite, upravljanja ljudskim resursima, upravljanja odnosima sa dobavljačima i partnerima, osiguravanja kontinuiteta poslovanja, te usklađenosti sa regulatornim i ugovornim obavezama. U suštini, implementacijom sigurnosti informacija prema konceptima ISO 27001, kompanije postavljaju temelj za holističko upravljanje rizicima koji pokriva širok spektar prijetnji kojima je svaka organizacija izložena. 

Međunarodni standard ISO/IEC 27001:2022 definiše skup zahtjeva za uspostavljanje Sistema upravljanja sigurnošću informacija (ISMS). Kroz adekvatno ispunjavanje ovih zahtjeva, organizacije su u poziciji da postave procese i mehanizme koji osiguravaju njihovu sposobnost prepoznavanja rizika za sigurnost informacija i proaktivnog reagovanja putem mitigacije, smanjenja ili podjele tih rizika. Nadalje, ovaj sistem upravljanja omogućava organizacijama kontinuirano praćenje i pregled svih aspekata sigurnosti informacija kako bi se prepoznale prilike za unapređenje. Kao rezultat toga, imamo kontinuirano poboljšanje sigurnosti informacija. 

ISO 27001 je primjenjiv na bilo koju industriju (bankarstvo, finansije, IT, itd.) i na bilo koju veličinu ili oblik organizacije.

Koja je uloga Consalte?

Consalta ima dugogodišnje iskustvo u implementaciji ISMS sistema kroz aktivnu konsultantsku podršku u različitim industrijskim sektorima i vrstama organizacija. Pogledajte neke od naših klijenata ovdje.  

Naš pristup implementacijskog savjetovanja zasnovan je na konceptu timske saradnje s klijentima – od samog početka projekta, kroz sve faze implementacije, pa do certifikacije od strane treće strane i nakon toga. Našim aktivnim sudjelovanjem organizacije su dobile dodatne članove unutar svojih implementacijskih timova koji ne samo da vode projekte, već i marljivo rade na svim koracima implementacijskog procesa. Cijeli proces prati kontinuirana edukacija i transfer znanja kako bi krajnja organizacija klijenta ne samo imala sistem upravljanja, već i tim sa kompetencijama da samostalno preuzme održavanje uspostavljenog sistema. 

Ne znate odakle da počnete ili imate konkretan problem?

Početna konsultacija je potpuno besplatna! Naš cilj je zaista pomoći klijentima da ostvare svoje ciljeve. Razgovaraćete direktno s jednim od naših konsultanata – bez napadnih prodajnih taktika i bez bilo kakvih obaveza.
Iskoristite priliku – uvjerite se sami!

Scroll to Top